Naturterapi & Hesteassisteret Terapi

Naturterapi & Hesteassisteret terapi

Jeg har siden 2005 inkluderet naturen i min terapi, når det giver mening for klienten. Og det gør det faktisk for rigtigt mange. Klinikken ligger i skovbrynet og er omgivet af Holte Terapihave, som du kan læse meget mere om på DetNatur’s hjemmeside, hvor du også kan tilmelde dig til både intro, forløb og retreats. Naturen i os har brug for at vi nærer den – og det gør vi bedst i naturen. Er du blevet nysgerrig på, hvad Naturterapi kan gøre for dig, er du altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller ønsker at starte op i terapi.

Jeg har været tilknyttet socialpsykiatrien siden 2008, hvor jeg ugentligt tilbyder psykoterapi til unge, der bor på bosteder. De har ofte store udfordringer med at være i eller mærke egen krop på en sund og rar måde, hvilket inspirerede mig til at uddanne mig til Natur, Mindfullness og Hesteassisteret terapeut i 2014, og tog i mange år min egen islandske hest med mig hver uge, da det viste sig at være en nærmest revolutionerende faktor i de unges udvikling at deltage i ride- og hesteassisteret terapi. Det gav mig lyst til at arbejde videre med de unge, der ikke ønskede at arbejde med hesten, hvor jeg uddannede mine hunde til at være terapihunde – det har haft en markant effekt på både proces og resultaterne, at de siden 2015 har deltaget hver gang.

ARTIKEL fra Politiken, 24. Juni 2017

HESTE KAN HELBREDE
Maria de los Angeles Kalbermatter arbejder med rideterapi i Argentina. Der er bl.a. gode resultater i forhold til autisme, siger hun til den store argentinske avis La Nacion, der sammen med Politiken er en del af den globale Impact Journalism Day i dag. Dagen fokuserer på ‘konstruktiv journalistik’ om løsninger.

I mange ældgamle kulturer forstod man, at hesten var mere end blot et dyr, der skulle tjene i krig, til transport eller arbejde. Men hestens terapeutiske funktion blev ikke undersøgt nærmere før midten af det 20. århundrede, hvor man begyndte at bruge heste til at rehabilitere patienter med fysiske handikap og psykiske lidelser.
I Argentina er man på forkant med udvikling, når det kommer til implementeringen af denne type terapi. For 36 år siden, da Maria de los Angeles Kalbermatter indledte karrieren, var terapiformen kun kendt i Europa og USA, og selv her var der manglende tilslutning.

Da hun fik sit ben amputeret i en alder af 27, valgte hun at rehabilitere sig selv med ridning, noget, der var helt uden fortilfælde. Med årene har hun ikke alene kunnet fremhæve sin egen succeshistorie, men også de fine resultater med rideterapi for børn med forskellige sygdomme.
»De eneste, der var med på ideen, var hesteelskere. I dag, 38 år efter jeg etablerede den første skole for rideterapi i Latinamerika, er jeg stolt. Skolen har trukket alle mulige patienter til: Langt størstedelen har alvorlige lidelser, men i de senere år har vi fået patienter ind, som har lidt slagtilfælde, lider af depression eller er ramt af stress. Alle er de studerende, der i mødet med hesten opdager dette vidunderlige dyrs helbredende kraft«, siger hun.
Også mod autisme
I dag tilbyder flere end 250 centre landet over hesteterapi. Denne terapiform blev først tilbudt patienter, der led af bevægelsesforstyrrelser og neurologiske sygdomme, og har ført til fremragende resultater med autister. Disse centre drives primært af nonprofitorganisationer, der finansieres af sponsorer eller gennem kommunale bidrag og lotterier, som det er tilfældet med CEDICA, rideterapiskolen i byen La Plata, der ligger 60 kilometer fra Buenos Aires.

Julieta Malleville, der er leder af ridecenteret Centro Ecuestra La Paloma
Andre skoler opkræver et gebyr og tilbyder stipendier til folk, der ikke har råd til at betale, hvor det er muligt. Hertil dækker bistandshjælpen og en række forsikringsselskaber udgifterne til behandling, men i mange tilfælde er man nødt til først at sende en ansøgning til myndighederne for at få godkendelse til det.

»Rideterapi er baseret på tre bærende principper: afgivelse af kropsvarme, rytmiske pulsslag og et bevægelsesmønster, der svarer til den måde, mennesker går på. Hesten er et væsen, der er i stand til at helbrede gennem følelser og kropssprog, og fungerer som et spejlbillede af menneskets sjæl«, forklarer Julieta Malleville, der er leder af ridecenteret Centro Ecuestra La Paloma, der ligger i byen 300 kilometer fra hovedstaden.

Særlige heste
De heste, der bliver brugt til rideterapi i Argentina, er af racen Criollo eller krydsninger, som ikke er højere end 1.60 meter og er mellem 8 og 15 år gamle. De skal være føjelige af natur, da det giver både terapeuter og patienter den fuldkomne tillid, der skal til, for at man kan arbejde med dem og stole på dem. De må ikke blive nemt skræmt, og de bør være fortrolige med de materialer, der bruges på skolen: ringe, bolde, bomme, musik, maracas og bamser.
Gennem de sidste 15 år har rideterapi gennemgået en udvikling og benyttes nu også til at behandle stress, depression, fobier, afhængighedsproblemer, tvangslidelser og spiseforstyrrelser. Denne type behandling kaldes psykoterapi med heste og komplementeres af traditionel medicin og terapi.

I denne kategori finder man Viviana Espejo, der lider af bipolar lidelse. Hun bor i Tandil, og da hun begyndte at tage sin datter med til byens ridecenter, indså hun, at hun følte sig bedre tilpas efter have været i kontakt med heste.
»Når det handler om at ride på et dyr, gribe tøjlerne og styre dens bevægelse – så kredser mine tanker kun om disse aktiviteter og intet andet. Alle mine tanker er samlet om at styre hesten og nyde mit forhold til den. De er meget ædle væsner, og de vil aldrig gøre en fortræd«, siger hun.
Selve behandlingen med psykoterapien foregår ved siden af hesten, ikke på ryggen af den. Man behøver ikke tidligere erfaring med ridning, og forholdet med dyret er baseret på forskellige aktiviteter, som terapeuten foreslår på baggrund af patientens lidelse. Behandlingen varer mellem 30 og 45 minutter per gang og foregår ideelt set en gang om ugen.

Hest hjalp sønnen
I området Salta i det nordlige Argentina lider 13 procent af befolkningen af en eller anden form for sygdom eller handikap. Som Elena Cataldi, der er grundlægger af fonden Equinoterapia del Azul Foundation, siger, »er det muligt, at rehabiliteringen af et invalideret barn kan foregå i en sammenhæng, som giver glæde, frihed og kontakt med naturen.

Veronica Settepassi, læge, der i 15 år har arbejdet ved the Hipocampo Equine Therapy School i Palermo-kvarteret i Buenos Aires, er især overbevist om teknikken efter at have set sin egen søn genvinde sine motoriske færdigheder takket være hestenes terapeutiske kraft. Fonden, der er grundlagt i 2005 og råder over et dagcenter samt arrangerer workshops med fokus på social inklusion, tilbyder behandling til flere end 80 børn om året.

Veronica Settepassi fortæller, at rideterapi hjælper folk med at tøjle deres frygt og opnå forbindelse til naturen.

»Hestens bevægelse gør, at patienten genforenes med sin krop, og det vækker glæde. Jeg har haft patienter med depression og spiseforstyrrelser, som er kommet sig hurtigt. Det svære ved at tilbyde denne supplerende behandling er, at familier ofte vælger den som sidste udvej. Regelmæssig og konstant pleje er afgørende for denne type aktivitet, og hvis patienterne ikke har den fornødne støtte, forlader de stedet med det samme«, siger hun.

Skolen skiller sig ud ved de mange fagfolk, der er tilgængelige for det tværfaglige arbejde. På Hipocampo, hvor arbejdet koordineres af Settepassi, består holdet af to ergoterapeuter, to psykologer, en afspændingspædagog, en talepædagog og fire ridelærere, der samarbejder med sygepassere.